Discriminatiegronden

Discriminatiegronden

Discrimineren mag niet. Maar wanneer is iets discriminatie? Als werkgever zit je soms met vragen: mag je in een vacature vermelden dat je iemand zoekt met moedertaal Nederlands? Mag je een kandidaat met astma of een chronische darmaandoening weigeren? Hoe ga je om met vragen om pauzes om te bidden?

Definitie van discriminatie

De referentie inzake discriminatie is in ons land Unia. Het hanteert deze definitie:

‘Discriminatie is het ongelijk of oneerlijk behandelen van een andere persoon op basis van persoonlijke kenmerken. Er is geen sprake van discriminatie wanneer een verschil in behandeling objectief en redelijk kan worden verklaard.’

Discriminatiegronden

In België bestaan er drie wetten die samen de antidiscriminatiewetgeving vormen: de Genderwet, de Antiracismewet en de Antidiscriminatiewet. Samen onderscheiden ze verschillende beschermde discriminatiecriteria. Discriminatie op grond van elk van deze criteria (ook persoonlijke kenmerken genoemd) verboden en strafbaar.

Dit zijn de verschillende discriminatiecriteria, opgedeeld per wet:

  • Genderwet: geslacht, zwangerschap, bevalling, het geven van borstvoeding, moederschap, adoptie, medisch begeleide voortplanting, genderidentiteit, genderexpressie, zogenaamde ‘geslachtsverandering’, sekse-kenmerken, vaderschap, meemoederschap
  • Antiracismewet: nationaliteit, nationale of etnische afstamming, zogenaamd ras, huidskleur en afkomst (Joodse oorsprong)
  • Antidiscriminatiewet: handicap, geloof of levensbeschouwing, seksuele oriëntatie, leeftijd, vermogen, burgerlijke staat, politieke overtuiging, syndicale overtuiging, gezondheidstoestand, fysieke of genetische eigenschap, geboorte, sociale afkomst en taal

eDiv, een online tool voor een diverse en inclusieve werkomgeving

Unia ontwikkelde eDiv, een online cursus over de antidiscriminatiewetgeving en diversiteit voor organisaties, met concrete situaties en oefeningen. eDiv richt zich op situaties in de arbeidssfeer en is gericht op HR- en teammanagers, preventieadviseurs, vertrouwenspersonen en vertegenwoordigers van werknemers.

De cursus bestaat uit een aantal online leermodules. Je vindt er ook meer dan 150 voorbeeldsituaties met adviezen. Voor juristen is er meer informatie in de bibliotheek, met een pagina voor elk belangrijk juridisch concept.

Ook meer weten over de discriminatiewetgeving? UNIA maakte hierover een filmpje.

Tip! VIVO ontwikkelde, met een vertegenwoordiging van sociale partners (waaronder Verso), een non-discriminatiecode. Deze code kan je aan je arbeidsreglement toevoegen of kan je bekend maken in het kader van een inclusiebeleid.

Discriminerende klanten

Wil jij je verdiepen in hoe om te gaan met gevoelige situaties op de werkvloer, met speciale aandacht voor cultuursensitieve zorg. Dan is ‘Ziedet?’ op jouw maat gemaakt! Verken de leermodules op het leerlabo van VIVO en FeBi.

Je kan als social profit organisatie ook flink wat inspiratie vinden bij Trefpunt Odi, een website die hulpverleners ondersteunt op vlak van culturele diversiteit. 

Zit jouw organisatie met vragen over diversiteit en inclusie? Bekijk hier ons aanbod van HRwijs Inclusief