GRIP vzw

GRIP vzw

We vroegen aan onze 14 partners: “Waarom vinden jullie het HOI-project zo waardevol?” Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP) is een mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap. 

Ervaringsdeskundigen staan aan het roer van de organisatie. Ze streven naar gelijke rechten en gelijke kansen en komen op voor een inclusieve samenleving.

Seline Somers, stafmedewerker onderwijs en werk bij GRIP: “Door te werken kunnen we een inkomen verwerven, sociale contacten onderhouden en onze identiteit vormgeven. Voor de meeste mensen is werken een belangrijk onderdeel van hoe ze hun leven uitbouwen. Voor mensen met een handicap is dit niet anders, maar in Vlaanderen worden ze nog te vaak uitgesloten van de arbeidsmarkt.”

GRIP werkt mee aan verschillende bootcamps binnen het project Hands-on Inclusion en wil op deze manier werkgevers leren kijken naar het potentieel van een persoon met een handicap. Wanneer we in onze maatschappij mensen met een handicap niet alleen benaderen als personen met tekorten maar ook met talenten zetten we de deur open voor een andere aanpak op de arbeidsmarkt.

Dat toont ook het verhaal van Seppe, webdesigner en ervaringsdeskundige: “Ik heb minder succes om een job te vinden dan klasgenoten die samen met mij zijn afgestudeerd. Door mijn spierziekte moet ik mij meer bewijzen voor het vinden van een job. Als ze de persoon achter de handicap leren kennen, gaat het meestal makkelijker.”